Thuisbegeleiding jongeren

Ieder mens voelt zich wel eens ongelukkig of terneergeslagen. Wanneer is er echter sprake van een depressie? Als deze sombere en ongelukkige gevoelens gedurende een lange tijd aanhouden en gepaard gaan met gedragsverandering, slaapproblemen en vermindering van eetlust. Dan is het erg fijn als je weet hoe je daarmee om moet gaan. Denk bijvoorbeeld aan een depressieve- bipolaire-, psychotische stoornis, schizofrenie, (posttraumatische) stressstoornis of middelengebruik. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met drug- en/of alcoholgebruik kan dit invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Wij gaan uit van de kracht, kwaliteit en mogelijkheden die jij zelf in je hebt. Daarom kijken we samen met jou wat jij kán en wil bereiken ondanks én dankzij de psychische problemen. Belangrijke vragen hierbij zijn: Wat geeft jouw leven zin? Waar word je warm en blij van? Wat zou je graag willen bereiken en wat maakt dat jij ‘s morgens je bed uitkomt? Zo zoeken we een oplossing voor jouw problemen en zetten we klachten om in krachten. Wanneer er een behandeling is ingezet, zoeken wij hier aansluiting bij, zodat we in de thuissituatie kunnen helpen nieuwe vaardigheden te oefenen en toe te passen in het dagelijks leven. Onze ervaring leert dat dit een sneller en duurzamer resultaat geeft.

 

Hulp thuis en op school

Ondersteuningsvoorbeeld 1: Karim (20 jaar) verschijnt regelmatig niet op school. Hij zegt dat hij zich ’s ochtends niet lekker voelt. De ouders van Karim zijn gescheiden. Hij woont bij zijn moeder. Om de week gaat hij een weekend naar zijn vader.

Moeder laat Karim erg vrij. Vader is veel strenger. Met een begeleider/ familietherapie van Cura Ambulant slagen ouders erin om Karim weer te motiveren voor school. Ouders leren om meer één lijn te trekken in de opvoeding. Ook werken Karim en zijn vader aan hun relatie.

 

Begeleid op kamers

Ondersteuningsvoorbeeld 2: De ouders van Kenneth (24 jaar) zijn gescheiden. Er was veel sprake van huiselijk geweld in het gezin. Kenneth blowt vanaf zijn 14e overmatig. Hij heeft meerdere inbraken gepleegd en heeft daarvoor een tijdje in een jeugdgevangenis gezeten. Kenneth heeft zijn VMBO niet afgerond.

Kenneth heeft hoge schulden en worstelt met depressiviteit. Hij heeft kort op straat geleefd. Bij Cura Ambulant leert hij om minder te blowen en om te gaan met zijn somberheid. Kenneth pakt school weer op en leert om zijn administratie bij te houden. Kenneth kan zijn motivatie beter vasthouden, nu hij kleine succesjes opdoet en deze herkent.

 

Sociaal netwerk

Relaties met vrienden, familie en kennissen zijn belangrijk voor een plezierig leven. Wij kunnen met jou kijken of je in staat bent voldoende en de voor jou juiste personen om je heen te verzamelen. Mensen die je kunnen steunen en begeleiden in jouw groei en ontwikkeling. In onze begeleiding nemen we altijd jouw netwerk mee; om ons als hulpverleners overbodig te maken, is het voor jou vaak prettig dat er in jouw directe omgeving mensen zijn op wie je kunt terugvallen.

 

Psychiatrische en verslavingsproblemen

Een jongere kan ook te maken hebben met multiproblematiek, waarbij problemen zich opstapelen. Bijvoorbeeld door psychiatrische en verslavingsproblemen. Dit treft het individu of het hele gezin en kan een negatieve invloed hebben op de woonsituatie, het inkomen en de relatie met de omgeving. Met onze kennis en ervaring  kunnen we je helpen deze negatieve spiraal te doorbreken.   Lees meer